Wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar heb ik gewoond?

RoepnaamHan
GeboorteplaatsAmsterdam
Burgerlijke staatGescheiden, 2 kinderen, Inge en Kyra.
Woonplaatsenvan 1951 - 1955 in Amsterdam aan de Michelangelostraat
 van 1955 - 1961 in Amstelveen aan de Ferdinand Bolweg
 van 1961 - 1971 in Den Haag op Het Zicht
 van 1971 - 1975 in Noordwijk aan de v.d. Mortelstraat
 van 1975 - 1978 in Den Haag aan de Middenstede (inmiddels gesloopt)
 van 1978 - 2001 in Monster op twee adressen.
 van 2001 - heden in Den Haag.
Huidige functieSenior Salarisadministrateur bij Pro management Onderwijs Support BV.

Terug naar boven.


Waar heb ik mijn opleidingen genoten.

Om maar de eerste paar jaar over te slaan, toen we in 1961 naar Den Haag verhuist waren, zat ik in de 5e klas (tegenwoordig groep 7) van het Lager Onderwijs (tegenwoordig de Basisschool). Daar heb ik 2 jaar de OLS Marterrade gevolgd en ben vervolgens naar de "Cornelis Planting Mulo" (tot aan de sloop enkele jaren geleden de "Dalton Scholengemeenschap Den Haag, Cornelis Planting Mavo" geheten) gegaan. Dit was een Dalton school op De Rade in Den Haag, op de plaats tegenover de winkels, waar nu huizen staan.

Na die Mulo in 1968 afgesloten te hebben, heb ik 1,5 jaar MEAO gevolgd (inderdaad, de eerste jaren van de Mammoetwet) en besloot daar in het tweede jaar mee te stoppen.
Ik was er toch vaker niet dan wel....

In avondstudie heb ik achtereenvolgens in één ruk PD-Boekhouden, Praktijkdiploma MBA en SPD I en II gehaald, waarmee m'n hoogst genoten opleiding toch nog HBO geworden is. Deze opleidingen heb ik bij Instituut Preahep (tegenwoordig Markus Verbeek Praehep geheten) in Den Haag gevolgd.

Naast deze opleidingen heb ik nog fors aantal informatica cursussen behaald, waaronder:

  • Programmeren in assembler (Weet iemand nog wat dat is?)
  • Programmeren in Basic, Pascal en Cobol
  • Unix systeembeheer en unix-shell programming bij @ computing
  • een 5-tal ambi modulen op het gebied van systeeminformatie en -analyse.
  • Oracle SQL
  • HTML programmeren.

    Terug naar boven.


    Waar heb ik gewerkt en in welke functie's.

    Rotim 1970-1971

    Nadat ik in 1970 besloot om niet verder te gaan met de MEAO ben ik direct gaan werken bij een (inmiddels niet meer bestaande) firma in grondverzet machines en bouw-kranen, ROTIM bv in Den Haag.
    Ik heb daar gedurende 1,5 jaar de boekstukken op de (doorschrijf) grootboekkaarten gezet en kosten analyses gemaakt t.a.v. aan opleiding en instructie bestede uren.

    Terug naar boven.
    Dienstplicht 1971-1972

    In 1971 riep de dienstplicht mij en mocht ik, als Hospik in opleiding, op komen draven in de (inmiddels gesloopte) Juliana van Stolberg-kazerne in Amersfoort. Naast een hoop daar geleerde onzin heb ik er wel m'n EHBO-Eenheids diploma gehaald. Na vanaf de 4e week ingezet te zijn als uitvoerder van een reorganisatie projekt van de magazijn administratie (Jij kan toch boekhouden? Ja! Kom dan maar even mee...Dank je wel Sgt Lock) en in Amersfoort een perfecte tijd te hebben gehad, ben ik na 4 maanden overgeplaatst naar de vrachtwagen rijopleiding in Bergen op Zoom.
    Het enige dat ik me daar nog van herinner is een PMT met een studie-zaal (voor m'n PD) en een instrukteur die ergens een afvalplaats van een sigarettenfabriek wist waar hij voor de hele kazerne gratis (een beetje beschadigde) sigaretten regelde. Echt rijden leerde ik overigens pas veel later op de Lunenburgerheide in Duitsland met een 4 tonner in het terrein tijdens regen en mist.
    Toen men daar in BoZ van mening was dat ik kon rijden en wederom geslaagd was voor de theorie -ik heb mijn vrachtwagen rijbewijs tot 2015 gehouden -, werd ik overgeplaatst naar de 11e Brigade Geneeskundigecompagnie (11 BRIGGNK CIE) in Legerplaats de Wittenberg in Garderen.
    Daar heb ik de rest van mijn diensttijd, samen met mijn trouwe Zau-1-ton nr 44 (een Zau is een ziekenauto in diensttermen), doorgebracht. Voornamelijk met oververven van wat vuil geworden was aan de auto en het zorgen voor het As-hok. Officieel de bewaarplaats van uitrusting van de compagnie, maar in ons gedeelte omgetoverd tot kantine. Ik had toen al een eigen auto en kon dus vaak boodschappen doen in de enige behoorlijke winkel die Garderen toen had. Eindeloze bergen koffie, thee, koeken en frisdrank zijn er vanuit die ruimte verkocht. En de Vaandrig wist niets van boekhouden ......dus ik kon weer bijspringen.
    Een aantal keren in colonne naar Duitsland, altijd nonex -dat staat voor Non Exercising dus Niet Oefenend- en derhalve slapen in de -engelse- kazerne, of de garage van een politiebureau. Verder geregeld met zwaailicht op door Celle of Paderborn heen als de een of andere militair weer eens niet goed had uitgekeken of (en dat was echt eng) gestoken was door een wesp en daar alergisch voor was. Ik heb nog nooit zo hard in het spitsuur, met zwaailicht, achter een Marreschausse Mungy aan gereden.

    Terug naar boven.

    Fiscaal adviesbureau A. de Kruyk BV 1972 - 1974.

    Hier was ik in de vakantie's, vanaf dat we in Den Haag woonden, al kind aan huis geweest. Mijn moeder werkte er als belastingconsulente en ik deed daar al allerhande voorkomende taken. Na mijn diensttijd had de Rotim geen plaats meer voor mij en ben ik bij de afdeling middenstandsadministraties van kantoor de Kruyk gaan werken.
    De voornaamste taken waren daar het bijhouden (boeken) van administraties en het maken van jaarrekeningen uit die administraties, alsmede het voeren van loonadministraties en doen van BTW aangiften en controles. Het kantoor is in d eloop der haren een aantal keren gefuseerd en werkt nu onder de naam Baartse Mennema

    Deze afdeling is later overgenomen en toen ik daar al weg was heb ik op de computer die er na die overname kwam (een Wang, te programmeren in Basic) een aantal automatiseringsprojecten gerealiseerd.

    Terug naar boven.

    W.B.D. Lippmann groep BV 1974 - 1982

    Aanvankelijk ben ik op de Hoofdboekhouding van kantoor Den Haag, begonnen als assistent van de Hoofdboekhouder. Toen ik daar net werkte zijn er een stuk of zes door het hele land versprijde assurantie-kantoren overgenomen. Daarma werd de hoofdboekhouding gesplitst in een afdeling Boekhouding Den Haag en een Centrale administratie. De centrale administratie zorgde voor de interne afstemming en controle bij alle bedrijven en voor het samenstellen van de (geconsolideerde) jaarrekening, verslaglegging en volmachtafrekeningen.
    Veel gereisd in die periode en een onwijs leuke baan gehad. In 1979 was er een facature voor hoofd administratie van het kantoor Den Haag, die ik heb opgevuld. Tevens werd daarmee een reorganisatieproces in gang gezet om veel administratieve taken (geautomatiseerd) te centraliseren.
    De administratie van het Haagse kantoor werd daarbij "gedegradeerd" (daar heb ik zelf aan meegeholpen) tot een uitgebreide debiteuren administratie. Niet geheel datgene wat ik wilde.
    Op dat moment had ik de keuze elders een baan te zoeken of de debiteuren administratie te gaan doen. Ik koos voor het eerste, maar zou geregeld kontakt houden met de Lippmanngroep.

    Terug naar boven.

    Hotelschool Den Haag 1982 - 30 juni 2007

    De geschiedenis van de Financiële administratie van Hotelvakschool naar Hogere Hotelschool naar Hotelschool Den Haag is vanaf 1982 ook mijn geschiedenis aldaar.
    Mijn functie heeft zich van Administrateur (lees: Manusje van alles) van 1 stichting, ca 4 Mf omzet, ontwikkeld tot Hoofd Financiële Zaken van 8 stichtingen, 4 BV's met een gezamenlijke omzet van tegen de M€ 12 per jaar.
    Na precies 25 jaar vond ik het tijd worden om eens wat anders te gaan doen, en toen de vacature voorbijkwam......


    Pro Management Onderwijssupport BV 1 juli 2007 - heden

    Pro Managemenr Onderwijssupport is een administratiekantoor voor (voornamelijk) schoolbesturen, met als hoofdtaak het ontzorgen van de besturen ten aanzien van het administratieve proces, zowel financieel als voor personeel/salarisadministratie. Dit laatste is mijn terrein, waarin we samen met een leuk team, pogen de salarissen voor zo'n 5000 onderwijs medewerkers maandelijks tot een goed einde te brengen.


    AOW 2016 - eol

    Ja ja op een gegeven moment heb je dan ineens recht op AOW, komen uit allerlei hoeken en gaten pensioentjes en polissen die uitkeren enzo.... maar, stoppen met werken, nee nog niet.

    Terug naar boven.


    Automatiserings projecten

    In de loop der jaren heb ik een aantal automatiserings projecten zelfstandig opgezet, uitgevoerd en afgerond. Deze projecten zijn o.a. de volgende:

    Programmeren van semi automatische boekhoud machines

    Dit lijkt heden ten dage wel wat onnozel, maar in 1970 was dit het op bit en rekenfunctie niveau programmeren van boekhoudkundige functies. Deze boekhoudmachines hadden een -samen met de wagen- van links naar rechts bewegende lineaal waarop d.m.v. palletjes op bepaalde plaatsen bepaalde rekenfunkties en registers werden geaktiveerd waarin of waarmee de ingetoetste informatie werd verwerkt.
    De eerste machine die ik programmeerde had wel 40 geheugen adressen!

    Het programmeren van een uitstel administratie voor belastingaangiften (Wang-Basic)

    Toen in 1974 de computer zijn intrede deed bij het advieskantoor waar ik werkte en de administratieve rompslomp van het verwerken van de aangifte biljetten, door aanpassing van de richtlijnen voor belastingconsulenten door de belastingdienst , werd mij gevraagd om te kijken of dit geautomatiseerd kon worden.
    Op en 4k computer met 2x een 8" floppy disk (geen harde schijf) werd in Wang-Basic een database systeem ontwikkeld waarin de voortgang van een aangiftebiljet kon worden gevolgd. Tevens werd vanuit dat systeem de rapportage aan de fiscus gerealiseerd. Het systeem heeft 4 jaar gedraaid. Daarna werd door een professioneel bureau dit systeem als uitgangspunt genomen om een ms-dos applicatie te maken, geïntegreerd met een aangifte verwerkings systeem.

    Het invoeren van een data-entry pakket voor polis mutaties en financiële mutaties (Regnecentralen-Databus)

    De computer had zijn intrede gedaan bij de Lippmann groep. Bij de overgang van een in-service verwerking van volmacht polismutaties naar eigen data-entry, diende de organisatie aangepast te worden. Een filiaal had deze eigen data-entry reeds op proef in huis. Overigens gebeurde het vastleggen van gegevens daar nog door middel van paper-tape, die vervolgens naar het computer bedrijf werd gebracht en daar werd ingelezen. Onvoorstelbaar dat je zo'n paper-tape toen gewoon kon lezen alsof er klare tekst op stond. Nadat de paper-tape vervangen werd door 8"schijven en een beeldscherm station van Regnecentralen (het huidige Datapoint) werd besloten de gehele organisatie ermee uit te rusten en de gegevens per 4K modem over te sturen. Het eerste modem werd nog persoonlijk door de directeur van het toen net opgerichte Repko zelf geplaatst. De organisatie wijzigingen werden door mij uitgewerkt en geimplementeerd. Het data-entry systeem heeft zo'n 5 tot 6 jaar gedraaid.

    Het opzetten en begeleiden van conversies van assurantie databestanden van ACT (IBM mainframe) naar Rotterdamsche Computer Centrale (Siemens) in cobol.

    De eerder genoemde in-service verwerking van de niet volmacht polissen werd bij een ander computerservice bedrijf verricht. Daar werden ook de giro (ponskaarten) en bank betalingen (acceptgiro's en handmatige) verwerkt. In eerste instantie is gekozen voor conversie van de volmacht mutaties naar deze administratie toe (Interface via tape's met allerlei maatschappij en client conversies). De opzet hiervoor en de conversies werden door mij gemaakt en geschreven en deels direct geprogrammeerd en op schrap-kaarten gezet.
    Later is de gehele niet-volmacht portefeuille van service bureau verhuist. De beschrijving van deze conversie was voor enkele weken mijn hoofdtaak.

    Het volledig herschrijven van een IBM-Administratie en voorraad pakket tot een bruikbaar programma voor de Hotelschool (IBM -S/23 Basic)

    Voordat ik feitelijk bij de Hotelschool kwam werken werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwikkelingsgroep die de automatisering van secretariaat en (leerlingen) administratie moest uitwerken. Na veel omzwervingen (we spreken over voorjaar 1981) is dat een Systeem 23 van IBM geworden en een 2tal visytekst systemen, eveneens van IBM. De visytekst systemen hebben als tekstverwerkers zeker 6 jaar gedraaid. Het italiaanse systeem/23 werd gepromoot door IBM als DE kleine machine voor de toekomst. Helaas voor dit systeem, kwam de PC medio 1981 op de markt en werd de produktie van s/23 vrijwel direct gestaakt.
    Het bijgeleverde administratieve pakket was een handelspakket en niet geschikt voor onze administratie. Na overleg met IBM is toen besloten het pakket aan te passen. Dat resulteerde in toevoegingen op het gebied van rekening courant verhoudingen met individuele studenten, een geïntegreerde FenB administratie en een aan het administratieve systeem gekoppelde studenten administratie, op basis waarvan facturering naar studenten mogelijk werd.

    Het schrijven van een studentenadministratie en een cijferregistratieprogramma (IBM- S/23 Basic en CP-M)

    Om de verwerking van het steeds groter wordende aantal studenten (van 300 naar 750 studenten) en de gegevens daarvan te kunnen beheersen was het nodig om van de diverse hand-administraties over te stappen op één geautomatiseerd systeem. Dat systeem was toen nog nauwelijks te koop en zeker niet te betalen. Besloten werd om een rudimentair systeem te bouwen dat stamgegevens van studenten kon beheren en gegevens kon leveren voor het financiële proces. Toen dit klaar was kwamen de vragen van andere afdelingen en als snel was het een compleet systeem met semester-historie en al. Uiteidenlijk werd ook een cijfer administratie hieraan gekoppeld, met de mogelijkheid om rapporten en lijsten uit te draaien.
    In 1987 werden deze cijfers geconverteerd naar een gekocht systeem. De opbouw van dit nieuwe systeem maakte een conversie van de student-stamgegevens niet mogelijk.

    Gedurende een reeks van jaren heeft -op basis van de registratiefunctie van het gekochte pakket- het door mij ontwikkelde (en naar unix gepoorte) systeem nog de rapporten en cijferlijsten gedraaid.

    Terug naar boven.

    Automatiserings ervaring

    Operating systemen

    Programmapaketten
    (alleen paketten die ik op advanced niveau beheers):

    Tekstverwerkers:

    Database pakketten:

    Spreadsheet pakketten

    Financiële paketten

    Personeels Informatie systemen

    Conversies

    Terug naar boven.


    Pegasus Mail
    Sinds begin november 1997 ben ik door de maker van de programmas Pegasus Mail en Mercury Mail transport system, David Harris, benoemd tot lid van het wereldwijd 9 leden tellende support-team. Tot op de dag van vandaag (2016) ben ik nog betrokken bij de technische ondersteuning, betatesting en ontwikkeling van beide paketten.

    Terug naar boven.


    Deze pagina is voor het laatst aangepast op 08-Aug-2016.
    Merk- en programmanamen zijn hier slechts ter illustratie gebruikt; alle rechten behoren aan de rechthebbende toe.